Yılkı nedir TDK?
Eski Türkçe metinlerde hem genel olarak bir hayvan hem de bir hayvan sürüsü ve bir at sürüsü olarak görünür. Anadolu lehçelerinde: at sürüsü, gezgin atlar, öküzler, inekler, vb. “Sürü” ve “iyi koşan at” anlamlarında kullanıldığı görülmüştür.
Utmak nedir TDK?
[1] Kazanmak. [2] Yenmek.
Yavuk ne demek TDK?
12. yüzyılda edebiyata giren ve günümüzde yaygın olarak kullanılan Yavuklu kelimesi, sözlü anlamına gelir. Bunun dışında, söz konusu kelimenin başka bir anlamı daha vardır. Yavuk kelimesinin sözlük anlamı yakın ve akrabadır.
Uckun ne demek TDK?
TDK’ya göre uçkun kelimesi “ateşten fırlayıp etrafa dağılan kıvılcım” anlamına geliyor.
Yılkı insan ne demek?
Yılkı, doğada özgürce dolaşan evcilleştirilmemiş yabani atlara verilen addır.
Yılkı mi yılkı mi?
Bazı ifadelerle, bu “ki” bağlacı birleşik bir formül olduğu için yan yana yazılır, ama yine de ünlü uyumuna uymaz: oysa, her ne kadar, sanki, görünüşe göre geçen yıldan beri, belki de… Şüphe etme ve pekiştirme işleviyle kullanılan “ki” sözcüğü ayrı olarak da yazılır: 19 Mart 2022’de çan çaldı mı?
Ummak ne demek TDK?
Umut etmek, aynı TDK sözlüğünde “bir şeyin olmasını istemek, beklemek” ya da “düşünmek, tahmin etmek” anlamlarına geliyor.
Muayede ne demek TDK?
Bayram kutlamaları, bayramların karşılıklı kutlanması.
Amak ne demek TDK?
Yol, iş, davranış ve tavırda düzenlilik. 2. Kavrama, kavrama. -amak ekinin sonucudur.
Ayyuk ne demek TDK?
[1] Gökyüzündeki en yüksek yer.
Veyl ne demek TDK?
Bazı çalışmalarda veyl kelimesi en uygun Türkçe karşılık olarak “yazıklar olsun size” ve “Yazıklar olsun size!” şeklinde çevrilmiştir. Kelimenin anlamının “şöyle çevrilmesi uygundur” şeklinde daraltılmasına karar verilmiştir.
Yabik ne demek TDK?
Der.), yabuç “boynuzları uzanmış, eğri (hayvan)”, “ayaklar dışa doğru bükülmüş (insan, hayvan)”, “ayaklar orantısız” (Der. Der.), yabis “alçak (yükseklik, büyüklük olarak)” (Alt. V.B.
Köfün ne demek TDK?
İsmi, sepet anlamına gelen köfün kelimesinden gelmektedir.
Çünki TDK ne demek?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Çünkü” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre kelimenin yanlış kullanımı “çünkü”, doğru kullanımı ise “çünkü”dür.
Revas ne demek?
Yöresel dilde Işkın, uşkun, uçkun ve revas olarak adlandırılır. Nisan ayındaki bol yağışlar sayesinde kocaman yaprakları arasında yetişen uşkun, sap kısmı tazeyken muz gibi soyulur ve iç kısmı yenir. İlkbahar aylarında çok yaygın olarak tüketilir.
Yılkı mı yılka mı?
Yılkı, eski Türkçe bir kelime olup yıl kelimesinden türemiştir. Daha önce aynı yılda doğan tüm hayvanlar için kullanılan bu kelime daha sonra sadece atlar için kullanılır hale gelmiştir. Yılkı atları genellikle Karaman ve Kayseri illerinde görülür.
Yılkı neresi?
“Mar” filminin çekildiği yerdir. Bölge Karaman-Konya yolu üzerindedir. Özellikle doğa sporları meraklılarına ve tarih meraklılarına tavsiye ederim. Bonus olarak Yılkı atlarının koruma altında olduğu bölgede bu yabani atları izleyebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
Yılkı at ne demek?
Yılkı atları doğada özgürce dolaşan vahşi atlardır. Bu atlar, yaşlandıklarında ve hizmetlerini tamamladıklarında, bulundukları bölgedeki insanlar tarafından vahşi doğaya bırakılan atlardır. Bu şekilde özgürlüklerine kavuşan atlar birbirleriyle çiftleşip, üreyip vahşi hale geldiler.
Yılkı atları nerededir?
Türkiye’de Yılkı atlarının görüldüğü başlıca yerler şunlardır: Anadolu’da Manisa Spil Dağı ve Yunt Dağı, Kayseri Erciyes Dağı Etekleri, Madenşehri, Muş, Dinek, Karacaören, Karaman, Üçkuyu ve Karadağ ile Afyon Sorkun Çamoğlu Köyü Kocayayla.