İçeriğe geç

Allahın Ezeli Olması Ne Ad Verilir

Allah’ın ezeli olmasına ne denir?

Allah Teala’nın başlangıcının olmadığını ifade eden bir terim. Allah’a atfedilen niteliklerden biri. Allah’ın isimlerinden biri (esma-i hüsna).

Allah’ın ezeli ilmi nedir?

Tanrı’nın ezeli bilgisinde her şey bütünüyle yazılmıştır ve ezeli ve ebedidir. Fakat Tanrı için durum böyledir. Tanrı’nın bilgisi zaman veya mekanla sınırlandırılamayacağı için, herhangi bir şey hakkındaki bilgisi ezeli ve ebedidir ve zaman birimleriyle ölçülemez. Tanrı’nın ezeli bilgisindeki varlıklar her zaman ezeli bilgiyle birlikte var olmuştur.

Ezeli ebedî ne demek?

Öte yandan ezel ve ebed kelimeleri Tanrı hakkında kullanıldığında aynı anlamları ifade eder; çünkü her ikisi de özünde varlığın zamansızlığını, ezelîliğini ve sürekliliğini ifade eder.

Allah’ın konuşmasına ne denir?

Hz. Musa örneğinde olduğu gibi, Tanrı insanlara perdenin arkasından doğrudan konuşmuş, ama aynı zamanda vahiy yoluyla veya elçiler göndererek de konuşmuştur (el-A’raf 7/143; eş-Şura 42/51). Bu nedenle vahiylere “Kelâmullah” adı verilmiştir.

Allah neden ezelidir?

Allah’ın ezeli olması, O’nun bir başlangıcının ve sonunun olmaması, yani geçmişinin ve geleceğinin olmaması, yani dününün ve yarının olmaması anlamına gelir. Tüm “zamanları” yaratan Allah’tır. Allah’ın (cc) kendi Yüce Varlığı zamanın ötesindedir.

Allah’ın isimleri ezeli mi?

Onun sıfatları, ortaya çıkan ve sonra kaybolan tesadüfler gibi değildir. Allah’ın bütün isimleri ve sıfatları ezeli ve ebedidir.

Allah ezeli ve ebedi varlık mıdır?

Özet: İslam düşüncesinde Allah tek ebedi varlıktır. Allah’ın dışındaki diğer varlıkların ebediliği ilahiyatçıların gözünde imkansızdır. Ancak asıl tartışma konusu ebedi olmayan varlıkların ebedi olup olamayacağıdır.

Ezelilik ne demek?

Tanrı’nın en temel niteliklerinden biri şüphesiz ki Yaratıcı olmasıdır. Yaratıcı olması, O’nun her şeyin sebebi olması anlamında, tüm varoluştan önce gelen ezeli bir varlık olduğunu gösterir.

Ezeli varlık nedir?

Ezelî, “geçmişi olmayan (lem yezel)” demektir. Tanrı’nın varlığının “lem yezel” olması, geçmişte O’nun varlığı olmadan hiçbir zamanın geçmediği anlamına gelir.

Ezeli olmak hangi sifat?

Sıkılık, Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı veya başlangıcı olmadığı ve Tanrı’nın ezeli ve ebedi olduğu anlamına gelir. Bu sıfat, Tanrı’nın yaratılmamış olduğunu ve onsuz zamanın olmadığını ifade eder.

Ezeli isim ne demek?

Ezel, Farsça kökenli bir isimdir ve “sonsuzluk”, “başlangıç” veya “sonsuzluk” anlamına gelir. İslam düşüncesinde, “ebediyet öncesi” kelimesi, Tanrı’nın varlığının başlangıcı olmadığını ifade eden bir terim olarak kullanılır, dolayısıyla zamanın başlangıcını ifade eden bir kavramdır.

Ebedilik etmek ne demek?

I. Ebedî varoluş, sonsuzluk, ölümsüzlük, ebediyet hali: Ebedîlik sırrına ermiş kahramanların Sakarya’da (Kemâleddin Kamu) arasında tren geçer.

Allah ile ilk konuşan peygamber kimdir?

Beyan Yayınları: Hz. Musa veya Hz. Peygamber.

Allah deyince ne denir?

Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi, hamd, şükür, Allah’a hamd olsun gibi övgü ve saygı ifade eden bir ifadedir.

Allah’ın kelamina ne denir?

Yüce Allah iki tür kelime bilir: zat ve sıfatlar. Öz kelimesi, özün özüyle özdeş olan kelime anlamına gelir. Aslında, ahadiyet seviyesindeki nitelikleri özüyle aynıdır. Bu anlamda hiçbir ruh veya zihin Allah’ı ve O’nun kelimesini kavrayamaz, hiçbir vehim veya düşünce O’nu kavrayamaz.

İslamda zât ne demek?

Öz, öz ve gerçeklik terimleri sıklıkla eşanlamlı ve birbirinin yerine kullanılır. Öz ile aynı anlama sahiptir ve tanımı “kendiliğinden var olan, varlığını sürdürmek için başka hiçbir şeye dayanmayan”dır.

Her şeyin Allah’a muhtaç olmasina ne denir?

Allah Samed’dir. Samed: “Tam, hiçbir kusuru olmayan, her şey O’na muhtaç olduğu halde O’nun hiçbir şeye ihtiyacı olmayan” anlamına gelir. Allah Samed’dir.

Allah’ın sıfatlarından kudret ne demek?

Sözlükte “bir şeyi yapabilmek, bir işi ölçülü ve planlı bir şekilde yapabilmek, takdir edebilmek, bir şeyin nitelik, nicelik ve biçimini belirleyebilmek” anlamlarına gelen kudret (kadr) kelimesi, Allah’a nispet edildiğinde “hikmet sınırları içinde, fazlalık veya eksiklik olmaksızın istediğini yapabilmek” anlamına gelir.

Zatiyye ne demek?

SIFAT ZÂTİYYE ve SÜBÜTİYYE. Yüce Allah’ın özü için gerekli ve zorunlu olan nitelikler. Bunlara öz sıfatlar da denir. Başka bir deyişle, “özsel veya ruhsal nitelikler” olarak da adlandırılan bu nitelikler, biz kullarının Yüce Allah’ın varlığını ve gerçekliğini anlamamıza ve kavramamıza yardımcı olan niteliklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir