Sabır etmek mi sabretmek mi?
TDK’nın son yazım kılavuzuna göre: Sabretmek mi yoksa sabırlı olmak mı? Türkçe’de kullanılan birçok kelime telaffuz ve yazım farklılıklarından dolayı yanlış yazılmıştır. Bu kelimelerden biri de “sabır”dır.
Sabretmek nedir TDK?
Sabır, acı verici ve stresli şeylere dayanma yeteneği anlamına gelir. Sabır, İslam’da en büyük erdemlerden biri olarak kabul edilir. Tasavvufta sabır, hem iyiliğin hem de kötülüğün Tanrı’dan geldiğini bilmek ve ne olursa olsun minnettar olmak anlamına gelir.
Sabıra mı sabra mı?
“Sabır” yanlıştır, doğrusu “sabır”dır. Sabır, -brı a. Ar. 1. Acı, yoksulluk, haksızlık gibi üzücü durumların geçmesini sessizce bekleme erdemi, tahammül: sabrın sonu kurtuluştur.
Sabrın sonu nasıl yazılır?
Sabır kurtuluş getirir – Vikisözlük.
Sabretti nasıl yazılır TDK?
Bu bağlamda, kelimenin doğru kullanımı “sabırlı olmak”tır. Yani, sabır kelimesinin bazı harfleri buharlaşır ve kullanılmaz. Bir diğer şey de “sabır” ve “yapmak” kelimelerinin bir araya gelerek “sabır” kelimesini oluşturmasıdır.
Sabır etmek ne demek?
Kelime anlamı olarak tahammül ve sebat anlamına gelen sabır; zor şartlarda sıkıntı ve zorluklara, cesaret ve kararlılığı kaybetmeden katlanmak, hatalara rağmen doğru yolda sebat etmek demektir. Dini ve ahlaki bir kavram olarak sabır; inanılan doğru yolu kararlılıkla takip etme kararlılığı ve zorluklara dayanma gücüdür.
Sabır nasıl 3 çeşittir?
Teslimiyet olarak algılanır;3 Teslimiyet, tembellik ve çaresizlik ise sabır olarak kabul edilir.
Sabretmek duygu mu?
Sabır sadece bir duygu değil, aynı zamanda davranış ve tutuma yansıdığında bir karakter gücü olarak da kendini gösterir. Sabrın psikolojik iyi oluşa ve karakter gelişimine katkısı yadsınamaz.
Sabırlı olmak nedir TDK?
TDK sözlüğüne göre sabır kelimesi; bir şeyin olmasını veya gelmesini hazırlıksız bir şekilde beklemek olarak tanımlanmaktadır. Özdenetim, tahammül, hoşgörü, bekleme yeteneği, hazzı erteleme yeteneği ve sebat gibi anlamlarla da ifade edilebilir.
Sabr nasıl yazılır?
ص ب ر (ṣ-b-r) kökünden türemiştir.
Sabır Türkçe midir?
Türkçede sabır kelimesi Arapça (صَبرْ sabr) kelimesinden gelmektedir.
Arapçada sabr ne demek?
Sabr (Arapça: صَبْرٌ, ṣabr) (kelimenin tam anlamıyla “dayanıklılık” veya daha spesifik olarak “sebat” ve “azim”) İslam’daki imanın iki kısmından biridir (diğeri minnettarlıktır). , ṣabr) (kelimenin tam anlamıyla “dayanıklılık” veya daha spesifik olarak “sebat” ve “azim”) İslam’daki imanın iki kısmından biridir (diğeri minnettarlıktır).
Sabrın karşılığı nedir?
Sözlükte “engellemek, hapsetmek” anlamlarına gelen sabr kelimesi, ahlaki bir terim olarak “üzüntü, endişe ve zorluklara karşı direnmek” anlamında kullanılırken; “olumsuzluğu olumluya dönüştürmek için gösterilen güç” anlamına geldiği söylenir; zıttı ise “ceza” (korku, huzursuzluk, şikâyet) olarak tanımlanır.
Sabrın cümlesi nedir?
“Allah sana sabır versin.”, “Sabırlı ol, her şey düzelir.”, “Sabırlı derviş amacına ulaştı.” gibi cümleler sabrın kültürümüzde ne kadar önemli bir zihinsel unsur olduğunu göstermektedir.
Sabrın sonu selamet mi?
“Sabır kurtuluşun sonudur” sözü, insanın dirençli olabilmesi için bazı sınavlardan geçmesi gerektiğini ve bunun yaşadıkları karşısında daha güçlü olabilmesi için bir fırsat olduğunu anlatır.
Sabretmek iyi mi?
Bu, sabır kavramıyla ilgili büyük bir hatadır. Çünkü sabır; bize kendimizi kontrol etme yeteneği verir, ne zaman veya neyin başımıza geleceğini bilmediğimiz bir dünyada duygularımızı yönetmenin önemli bir yöntemini temsil eder, bizi güçlendirir ve hayata daha iyimser gözlerle bakmamıza yardımcı olur.
Sabretmek duygu mu?
Sabır sadece bir duygu değil, aynı zamanda davranış ve tutuma yansıdığında bir karakter gücü olarak da kendini gösterir. Sabrın psikolojik iyi oluşa ve karakter gelişimine katkısı yadsınamaz.
Sabır beklemek midir?
Sabrın büyük bir erdem olduğunu söylerler. Ancak sabrın oturup beklemekle eş anlamlı olduğunu söylemek doğru değildir. Aksine, sabır aktif bir süreçtir. Planlama, analiz ve doğru anı bulmayı gerektirir.
Sabır neyin yarısıdır?
Sabır, ruhu aklın ve dinin gerektirdiği şeylere adamak veya akıl ve dinin kilitlemesi gereken şeyleri kilitlemek anlamına gelir. Sabır, “sorunlar ve zorluklar karşısında Tanrı’ya veya başkasına şikayet etmemek” anlamına gelir. Sabır, İslam’da vurgulanan ahlaki erdemlerden biridir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Anlaşmanın Eş Anlamı Ne