İçeriğe geç

Afyonkarahisar Ayrı Mı

Afyonkarahisar nasıl yazılır TDK?

AFYONKARAHİSARLI KELİMESİNİN ANLAMI: Afyonkarahisar ilinden biri anlamına gelir. Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Afyonkarahisarlı, Afyonkarahisarlı, Afyon Karahisarlı olarak yanlış yazılır.

Afyon mu Afyonkarahisar mı?

Afyon ilinin ismi 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Afyonkarahisar birleşik kelime mi?

2. yüzyıldan günümüze kadar halkın geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen suyu ifade eden OPIUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon ismi verilmiştir. Zamanla ikisi birleşmiş ve şehrimizin ismi Afyonkarahisar olmuştur.

Afyonun adı neden değişti?

Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.

Afyon ruhu nasıl yazılır?

Afyon ruhu, katran ruhu, Lokman ruhu, nane ruhu, tuz ruhu vb.

Bilinçaltı neden bitişik yazılır?

– “Altında”, “üstünde” ve “üstünde” sözcüklerinin son ekleriyle oluşturulan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: “öğleden sonra”, “bilinçaltı”, “eylem sırasında”, “olağanüstü”, “akşam”, “aceleyle”…

Afyon’un eski ismi nedir?

Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak bilinmekte olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.

Afyonkarahisar’ın kaç ilçesi var?

Afyonkarahisar İlçe Sayısı: 17 Belediye Sayısı: 60 Belde Sayısı: 42 Köy Sayısı: 421

Afyonkarahisar’ın neyi meşhur?

Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş tohumu, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar mutfağının en önemli özelliği haşhaş tohumunun vazgeçilmez bir unsur olmasıdır.

Afyonu kim fethetti?

Tarih. Bilindiği kadarıyla, başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgeleri daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender Afyonkarahisar’ı fethetmiş ve daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Eskişehir birleşik kelime mi?

Kasaba, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, dere vb. Sıfat tamlamaları şeklindeki yer adları ve sözcüklerle oluşturulan belirsiz isim tamlamaları yan yana yazılır: Akşehir, Eskisehir, Suşehri, Yenişehir; Atakent, Batıkent, Konutkent, Korukent; Çengelköy; Yenimahalle; Karadağ, Uludağ; Kocatepe, Tınaztepe; Akdeniz…

Afyon ne denir?

Bu maddeye afyon veya afyon sakızı denir. Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. kullanılır. Afyon, alkaloitler yapmak için kullanılır. Daha az toksik olarak düşünülebilir, ancak bağımlılık yapıcı olduğu için narkotik olarak da kullanılır.

Afyonun havası neden kirli?

Şehrimiz uzun yıllardır hava kirliliği sorunuyla karşı karşıyadır. Bu kirliliğin başlıca nedeni meteorolojik ve topoğrafik koşullardır. Şehir merkezinin üç tarafının yüksek tepelerle çevrili olması hava sirkülasyonunu azaltır ve ayrıca düşük rüzgar hızı hava kirliliğine yol açar.

Afyonun mucidi kim?

Afyon haşhaşları binlerce yıldır tüm dünyada yetiştirilmiş, bilinmiş ve kullanılmıştır. Dahası, “afyonu icat eden” bilinen kimse yoktur. 116 yaşında bir depremde öldüğü varsayılan “afyonun mucidi” olarak bilinen bir kişiye dair hiçbir kanıt yoktur.

Afyon il olmadan önce nereye bağlıydı?

Anadolu Beylerbeyiliğine bağlı sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimat’tan sonra Hüdavendigar Beylerbeyiliği kurulunca Afyonkarahisar beş sancakla birlikte bu merkeze bağlandı. 1917’de Bursa’ya bağlı bir beylik olan Afyonkarahisar o gün bağımsız bir beyliğe dönüştürüldü.

Diyarbakır nasıl yazılır?

Diyarbakır, Türkiye’nin bir ilidir. Merkezi Diyarbakır olan ilin yüzölçümü 15 km2’dir.

Elazığ nasıl yazılır TDK?

Kişi ve yer adlarında, incell l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de şapka işaretiyle yazılır: Haluk, Lale, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Ladik, Lapseki, Selanik vb.

Afyonkarahisar Kalesi nasıl yazılır?

Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde, sönmüş bir yanardağ üzerinde, yerden 226 metre yükseklikte, doğal olarak yükselmiş bir kaya kütlesi üzerinde inşa edilmiş bir kaledir.

Konya ile nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla Konya olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Konya şeklinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir